O Braćo! Poštujemo ono što vi kažete, ali ne možemo prihvatiti samo interes kao jedini izvor sreće i glavnu motivaciju za život. To nije nimalo dobro. Vi ste, kao i svi mi, u potrazi za srećom u životu. Ali kako može postojati sreća bez morala?

Samo interes, pa čak i onaj zdravi, zavede čovjeka vrlo lako. Onda sve krene naopako. Sebičnost je zlo svih zala.

Ne mislite samo na sebe i na svoje najbližnje. Razmislite i o društvu. Apstinencija od loših djela i nanošenja štete drugima je tek jedan mali početak. To je tek nebiti lopov ili ološ. Danas, moramo priznati, je to jedna velika stvar. Međutim, činjenje dobrih djela je mnogo više od toga.

Pravila i norme za opšte povećanje sreće društva su najpoželjnije i najpotrebnije. To je pozitivni moral. Stvaranje sreće i sretnih okolnosti kroz moralne vrijednosti i djela čine čovjeka superiornijim u odnosu na životinje i divljake. Veoma je potrebno i plemenito da čovjek prihvati lične patnje i neogudnosti kako bi doprinio koristi društva.

Na taj način, nasilja, mržnje i druge zle tendencije neće moći kontaminirati srca ljudi. Univerzalna ljubav je univerzalna sreća. Stoga svi treba da se zalazemo za vrijednosti koje vode opštem dorbu i univerzalnoj ljubavi.

Ovdje se naravno postavlja pitanje: Koja su to pravila i norme morala i ko ih je izmislio?

Postoje tri vrste morala: (1) Bogom dan moral koji proizilazi iz vjere; (2) Moral koji nastaje iz životog iskustva i zdravog razuma; (3) Licemjerni moral koji nastaje iz prostog ili proširenog samo interesa

O tome ćemo više u nastavku…

Comparte a...